הייחודיות של מנועי מאזדה
בעבר התגלו בעיות רבות במנוע רוטורי (מנוע וואנקל) ולכן הוא הוצא משימוש בחברות ליצור מכוניות. חברת מאזדה החליטה לא לזנוח את טכנולוגיה המנוע הזה והשקיעה מאמצי פיתוח ושדרוג רבים כדי להפוך אותו לפונקציונאלי ולהחזירו לשימוש במכוניות שהיא מייצרת. החברה מצאה למנוע ייחודי זה שימוש חדיש – מנוע מאריך טווח למכונית חשמלית-היברידית.
מנוע רוטורי (מנוע וואנקל)
מנוע זה נקרא על שם האדם שהמציא אותו – פיליקס וואנקל. מנוע וואנקל ייחודי בכך, שהוא יעיל יותר ממנוע של בעירה פנימית, כפי שנמצא ברוב המכוניות. הייחודית מתבטאת בכך, שבמקום גל ארכובה הגורם לבוכנות לנוע בתנועה סיבובית, במנוע וואנקל (רוטורי) קיימת בוכנה משולשת שבעזרתה פעימות שריפת הדלק מתבצעות בתנועה סיבובית. מנוע זה הינו מנוע קל יותר, שיש בו פחות חלקים נעים ועם זאת הוא יכול לייצר הספק גבוה יותר לנפח המנוע.
חברת מאזדה ומנוע הרוטורי (וואנקל)
חברת מאזדה רואה במנוע הרוטורי סמל שמבדיל את ייחודיותה מיצרניות הרכב האחרות. החברה קיבלה בעבר רישיון לטכנולוגיה של המנוע הרוטורי מחברת NSU הגרמנית. מהנדסי הרכב של מאזדה שיפרו את המנוע הרוטורי במשך עשרות שנים. הקוסמו היה הדגם הראשון עם המנוע הרוטורי של מאזדה, שהחל להיות מיוצר בשנת 1967. בהמשך ייצרה החברה דגמים ספורטיביים, שהפכו את מנוע הרוטורי למקובל יותר בעיקר במכוניות מרוצים. כיום, חברת מאזדה החזירה את המנוע הרוטורי לשימוש כחלק של יחידת הנעה היברידית נטענת במכונית מדגם MX 30 . מטרת שילוב המנוע בה היא לסייע להמעיט את פליטת המזהמים מהרכב וליצור וצריכת דלק נמוכה.
מה הייתה בעבר הבעיה עם המנוע הרוטורי?
- נמצא כלא אמין
- צורך הרבה הדלק
- צורך שמן בכמות גבוהה
לכן הופסק יצור המנוע הרוטורי בשנת 2012. אולם, למרות שיצרנים רבים החליטו לא להשתמש יותר בטכנולוגיה זו, היפנים יצרני מאזדה דווקא מצאו בה עניין והחליטו לשפר ולתקן את ליקויי מנוע הוואנקל. מעבר לכך כי הבעיות היו בעבר והאמינות השתפרה פלאים, נאמר כי צוותים טכניים במוסך מאזדה ידעו לטפל בכל בעיה אם תיווצר.
תכונותיו הייחודיות של המנוע הרוטורי של מאזדה
- נפח של 830 סמ”ק
- יש לו רוטור אחד
- הזרקת דלק ישירה
- מספק 170 כ”ס
- משמש כגנרטור מאריך טווח להטענת הסוללה
כיום, כמה שנים לאחר שהפסיקה מאזדה להשתמש במנוע הרוטורי היא חוזרת ליצר מכוניות עם המנוע הייחודי הזה. ההבדל מהעבר הוא, שבמכוניות כיום המנוע הרוטורי אינו משמש כיחידת הנעה עצמאית, אלא כמאריך טווח.
הבשורה החדשה של מנוע המאזדה
כשחברת מאזדה הציגה את מכונית הסופר מיני החדשה שלה היא היוותה הפתעה גדולה בעולם הרכב. ההפתעה הייתה רבה, כשהתברר שחברת מאזדה החליטה ליצר ולשווק גרסה היברידית-נטענת מתקדמת המצוידת במנוע חשמלי קדמי וכן במנוע בנזין זעיר מסוג וואנקל רוטורי. שילוב המנועים הללו יחד במכונית אחת מאפשר השגת הספקים גבוהים מנפח קטן של מכונית. חברת מאזדה משווקת את המאזדה 2 החדשה שלה גם בגרסה היברידית-נטענת, שתיעזר גם במנוע מסוג וואנקל. מנוע הוואנקל, בנפח של 330 סמ"ק עם רוטור יחיד, מותקן בחלק האחורי של הרכב על רצפת תא המטען. יחידת המנוע אינה כבדה ואינה תופסת הרבה מקום. מה שמייחד אותה היא פעולה שקטה כמעט ללא תנודות ועצם העובדה כי יחידת מנוע זו פועלת בד בבד עם המנוע החשמלי.
מכונית מאזדה MX30 R-EV
מנוע הבנזין, שהוא המנוע הרוטורי, משמש רק להפעלת גנרטור שמטעין את הסוללה הראשית של הרכב. בדגם זה, סוללה קטנה יחסית המאפשרת נסיעה רצופה של כ- 85 ק"מ בלבד, לעומת נסיעה בדגם MX-30 החשמלי שיש לו טווח נסיעה גדול יותר של 200 ק"מ. במידה ורוכש מכונית זו ירצה לנסוע מרחק גדול יותר, המנוע הרוטורי בשילוב מיכל דלק בנפח של 50 ליטר יאפשרו זאת. המנוע הרוטורי החדש והייחודי של מאזדה בדגם זה הינו בנפח של 830 סמ"ק בלבד. זהו אחד היתרונות העיקריים של מנוע רוטורי – הוא מנוע קטן וקל. הרוטור שלו בקוטר של 12 ס"מ והעובי שלו הינו 7.6 ס"מ בלבד. מנוע הרכב הינו בעל הספק מרבי של 74 כ"ס. אם הרכב זקוק לכוח נוסף שהסוללה החשמלית אינה יכולה לספק, המנוע הרוטורי יסייע לסוללה ויפעל בהתאם לנדרש.